VK Samtidskunst Platform


1. juni - 7. juli 2019

"Dance with the Devil"


med kunstnerne Anna og Esben Weile Kjær

 

Fernisering lørdag den 1. juni kl. 14.00-16.00

 

 

Til åbningen vil der være en performance af Esben Weile Kjær.

Dance with the Devil er den anden udstilling af otte tilrettelagt af Anna Margrethe Pedersen under paraplyen VK Samtidskunst i samarbejde med Vestjyllands Kunstpavillon.

 


Alle er velkommen 


Det er med stor glæde, at Vestjyllands Kunstpavillon inviterer til åbning af Dance with the Devil, en udstilling af Anna og Esben Weile Kjær d. 1. juni kl. 14-16.
 
”Jeg udfordrer enhver kunstelsker”, skriver Georges Bataille, ”til at elske et lærred lige så meget som en fetichist elsker en sko”.
 
I anvendelsen af et surrealistisk billedsprog bearbejder udstillingen Dance with the Devil kapitalismens forførende tilsynekomster. Udstillingen er en omfattende iscenesættelse, der etablerer forbindelser mellem den historiske surrealismes interesse for tøj- og brugsgenstande samt den massive tilstedeværelse af fantasy-æstetik i populærkulturen.
 
Mere specifikt kredser Dance with the Devil om de farvestrålende miljøer, der skabes for at give vareobjekter en historie og et forestillet liv med det ene formål for øje at fremme salg. Hvad enten der er tale om forlystelsesparker eller butiksarkadernes forunderlige udstillingsvinduer, transporteres vi i disse fortryllede universer væk fra dagligdagsvirkeligheden og ind i en verden,
hvor oplevelsen pludselig synes at handle om alt andet end rå kapital. Der er naturligvis tale om en illusion: Kapitalismen er verdens dygtigste tryllekunstner. Og hemmeligheden bag illusionen er en distrahering af blikket. Sat på spidsen kan man sige, at fantasy og det surrealistiske billedsprog bliver brugt som et uvirkeligt slør til at skjule kapitalismen mekanismer.
 
Udstillingen præsenterer værker, som forsøger at begribe, hvordan vareobjekterne formes af vores begær og påvirker vores følelsesliv. Hvordan vi beundrer dem, higer efter dem, passer på dem, bruger dem, knytter minder til dem og giver dem liv.
 
Dance with the Devil opererer i et mudret terræn af menneskelig intimitet med tingene og kapitalismens bemestring af det tingslige begær. For at være i stand til at kritisere kapitalismen og forstå vores samtid må man være i stand til at forstå systemets sprog.
 
Til udstillingen har Anna og Esben Weile Kjær arbejdet med fantasy-illustrator Rasmus Jensen, om to billeder, hvor det ene indgår i udstillingsplakaten og forsiden af udstillingens folder.
 
Plakat og folder er grafisk bearbejdet af Patricia Forbert.

 


Fotogalleri fra udstillingen

Klik på et foto og se billederne i stor størrelse.

Foto: David Stjernholm


Udstillingen er venligst støttet af:

STATENS KUNSTFOND

Det Obelske FamiliefondVestjyllands Kunstpavillon | Arne Haugen Sørensen Museum | Henning Larsens Vej 3, 6920 Videbæk | Tlf.: +45 97 17 28 79