VK Samtidskunst Platform


16. oktober - 14. november 2021

Soloudstilling med kunstner
Stine Deja

 

DAWN CHORUS

 

 

Fernisering

lørdag den 16. Oktober kl. 14.00-16.00

Kunstner Stine Deja samt kurator Anne Zychalak Stolten vil være til stede ved ferniseringen.

 

 

Alle er velkommen

 

Udstillingen er den 3. udstilling kurateret af Paola Paleari og Anne Zychalak Stolten under paraplyen VK Samtidskunst i samarbejde med Vestjyllands Kunstpavillon.


Udstillingsrækken er venligst støttet af:

Det Obelske Familiefond

Statens Kunstfond

Pressemeddelelse på dansk og engelsk vedr. udstillingen (0.1 Mb)

Se omtale under KUNSTEN.NU


Fotogalleri fra udstillingen

Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen

Klik på et foto og se billederne i stor størrelse.


Stine Deja
Dawn Chorus

Vestjyllands Kunstpavillon, Videbæk
16 oktober – 
14 november, 2021
 
Med udstillingen Dawn Chorus præsenterer Stine Deja en total installation som spekulerer i mulige livsformer for fremtidige arter. En række identiske skulpturer er placeret i en kunstig dam, og via en sti af industrielle stålriste kan beskuere gå rundt om værkerne og opleve dem, som hvis de observerede dyr i zoologisk have eller inspicerede varer på et lager.

Skulpturerne bevæger sig et sted imellem antropomorfe skabninger, intelligent teknologi og standardiserede dagligvarer, og repræsenterer hypotesen om en ny form for liv. Liv som ikke eksisterer endnu, men som bygger på koder fra vores fælles forståelse af biologisk eksistens. Fundamentet i Dejas installation er f.eks. klapvognen som repræsenterer barndom - en fase præget af hurtig udvikling -  imens vandet i dammen kan hentyde til fostervand, hvorfra nyt liv begynder. På trods af vores mange forskelligheder, er vandet det som binder os sammen på tværs af lande, kulturer og kroppe; og i denne installation, måske endda på tværs af tid, hvilket bringer os tættere på en mulig ‘ny begyndelse’.

Udstillingens titel refererer til et naturfænomen, hvor fugle synger i begyndelsen af en ny dag. På samme måde synger maskinerne i installationen i kor, som et symbol på noget nyt der lurer forude. Selvom de ikke ligner noget vi kan genkende, former de et fællesskab, kommunikerer og udfører ritualer som vi kan sammenligne med vores egne menneskelige vaner. Som den klassisk lærde C.M. Bowra har udtalt, er korsangen et af de mest populære midler inden for kollektiv udtryksform i de fleste primitive samfund. Koret kan derfor til dels forstås som stemmen i den kollektive bevidsthed, der kan udtrykke hvad et helt samfund føler under specielle lejligheder. 
 
Med Dawn Chorus bygger Stine Deja videre på tidligere værker som undersøger kryogen nedfrysning af menneskekroppe efter deres kliniske død, ud fra håbet om at opstandelse en dag bliver mulig. I øjeblikket er omkring 400 kroppe på frys, og venter på et teknologisk gennembrud for dermed at realisere menneskets ældste drøm: et andet liv efter døden. I installationen på Vestjyllands Kunstpavillon er isen tøet op til en pøl af vand, temperaturen er steget og den nye dag er allerede begyndt.  


Udstillingen er støttet af:

STATENS KUNSTFOND

Det Obelske Familiefond


Vestjyllands Kunstpavillon | Arne Haugen Sørensen Museum | Henning Larsens Vej 3, 6920 Videbæk | Tlf.: +45 97 17 28 79